Edward Henry Potthast – Alle belangen bekijken

Edward Henry Potthast (1857-1927) was een Amerikaanse kunstschilder. Hij werkte in een impressionistische stijl en werd vooral bekend om zijn strandgezichten.

Potthast kreeg zijn eerste opleiding van 1879 tot 1881 aan de McMicken School of Design in Cincinnati, waar hij les kreeg van Thomas S. Noble. Daarna ging hij naar Europa en studeerde hij aan de Academie voor Schone Kunsten te München. Voor korte tijd ging hij terug naar Amerika en in 1886 ging hij naar Parijs en trad daar in de leer bij Fernand Cormon. In 1895 keerde hij terug naar New York en zou daar vervolgens blijven wonen tot aan zijn dood in 1927.

Potthast werkte in een impressionistische stijl. In de enigszins ingetogen kleuren die hij wel sterk laat contrasteren, vaak met felle accenten, kan tevens de invloed van de Münchense school worden herkend. Vanaf zijn terugkeer naar New York in 1896 schilderde hij hoofdzakelijk strandscènes, vaak op Long Island en aan de kust van New England. Ook maakte hij diverse landschappen, onder andere in Central Park. Veel van zijn werk is geschilderd in het volle zonlicht, hetgeen zijn werk een levenslustige uitstraling geeft.

(bron Wikipedia)